In Junie hierdie jaar het ek en my suster Italië toe gevlieg vir drie weke se vakansie (13 Junie – 4 Julie 2015). Die eerste twee weke daarvan was ons op ‘n toer dwarsdeur die land, die laaste week op ons eie in Sisilië.

Vrydag 26 Junie 2015

Van Orvieto af is ons terug Rome toe en het die aand vir oulaas saam met die res van die toergroep gaan uiteet.

Die Vrydag het ek en my suster saam met ‘n paar van die ander wat nog oor was van die toergroep goed in Rome gaan kyk wat ons die eerste keer nie het nie: die Spaanse trappe, die Trevi-fontein (besig om herstel te word), Piazza Nevona en die Pantheon.

Daardie dag was daar nog ‘n komplikasie: die vervoerstelsel van Rome het ‘n staking gehad. Die moltreine om van ons hotel na enige plek anders in die stad te kom het net tot 8:30vm geloop en toe weer die middag 17:00 tot 20:00.

Maar ons het darem heelwat gesien en toe vir die res by die Colosseum totsiens gesê, omdat ons klaar daarbinne was. Dis altyd hartseer om afskeid te neem en op jou eie verder te gaan.

Ons wou nog ‘n paar ander goed sien, so ons is terug verby die Forum na die Piazza Venezia en om die Monument vir Victor Emmanuel II om na ‘n woonstelblok uit Romeinse tye te kyk. Dit is ‘n baksteengebou, met boë en donker opening na binne op die verskillende vlakke. Ons het dit in ‘n BBC dokumentêr – aangebied deur Mary Beard – gesien.

Daarvanaf is ons te voet na die Piazza Barberini en die klooster van die Cappucini monnikke om hulle katakombes te sien. Nee, dit is nie wat ek verwag het nie en, nee, ons kon nie foto’s neem nie en, nee, ek is nie ‘n groot aanhanger van kunswerke uit menslike beendere nie… Nie dat dit nie met respek en oorleg gedoen is nie, maar nie vir my nie.

Toe het ons, ons omswerwinge hervat terug verby die Trevi-fontein en na Marcus Aurelius se kolom gaan kyk. Dit het ook ‘n verhaal uitgekerf in ‘n spiraal om die kolom soos Trajan se kolom, maar is later opgerig.

Met die vervoerstaking is ons verder te voet terug na die hotel, verby Castel Sant’Angelo en die Vatikaan. Toe kon ons darem weer ‘n moltrein kry en is met bagasie en al na Roma-Tiburtina stasie om ‘n oornagtrein 11:00 die aand na Reggio di Calabria te kry.